Foto: SVT

Fortfarande styr fler män än kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelserna i länen är fortfarande mansdominerade. De senaste tio åren har andelen kvinnor bara ökat med ett fåtal procentenheter.

För tio år sedan låg den kvinnliga representationen på 37 procent i Örebro län och 38 procent i Västmanland.

Sedan dess har andelen kvinnliga politiker ökat, men skillnaden är bara marginell. Idag har man nått upp till 38 procent kvinnor i kommunstyrelserna i Örebro län och 42 procent i Västmanland; andelen kvinnor har ökat med en respektive fyra procentenheter.

Ojämställt i kommunerna

– Det är jättesvårt att få kvinnor att engagera sig i kommunpolitiken. Framför allt saknas det kvinnor i 35 till 40 års-åldern, säger en av Västerås kommunstyrelseledamöter Maria Lindelöf (KD). Men egentligen handlar det ju inte om att få så många kvinnor som möjligt utan så många kvalificerade politiker som möjligt – oavsett om det är en kvinna eller en man, tillägger hon.

Borgerliga partierna har långt kvar

Enkätundersökningen som SVT gjorde visar även att det finns stora skillnader mellan partierna. Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet närmar sig en jämställd fördelning har de borgerliga partierna en längre väg kvar att gå.

– Jag tycker ändå att vi har kommit en bra bit på vägen. Och vi jobbar även i nuläget aktivt med att få fler kvinnor att ställa upp som ordinarie ledamöter, säger kommunstyrelseledamot Maria Haglund (M) i Örebro.

Också hon anser att det viktigaste är att få kvalificerade politiker att ställa upp.

– Visst är en bra könsfördelning viktig men jag tycker att vi i första hand borde se till att vi får in människor med väldigt många olika bakgrunder, säger Maria Haglund.

Kristdemokraterna i botten

Lägst andel kvinnor i länens kommunstyrelser har Kristdemokraterna, med endast drygt 21 procent.

– För kvinnor är det helt enkelt svårare att kunna jobba som politiker. Det är ju ett jobb som sträcker sig dygnet runt och de flesta kvinnorna har ju barn hemma, säger Maria Lindelöf (KD).

Men borde det inte vara lika svårt för männen då?

– Nej. Det är för det mesta kvinnorna som tar störst ansvar för barnen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämställt i kommunerna

Mer i ämnet