Det råder delade meningar i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun om bland annat Rockhammar skola. Foto: Mikael Åberg

Fortfarande ovisst för skolorna i Rockhammar och Ramsberg

Uppdaterad
Publicerad

I vissa frågor är man överens – i andra inte. På måndagen var det sammanträde i barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg och det var flera skolors framtid som stod på agendan.

Efter att barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg sammanträtt under måndagen finns en del svar kring vad som ska hända med skolorna i kommunen.

– Alla partier står bakom att flytta elever från Vedevågs skola till andra skolor, förklarar Linda Svahn (S) som är ordförande i nämnden. Kvar blir då lågstadium och förskola i Vedevåg.

Skolnedläggning i Ramsberg

Alla är också överens om att minska på anslagen generellt till gymnasieskolan och att låta skolans ledning komma med förslag på vad man kan spara in på.

Men det är det enda som man kan komma överens om i nuläget.

Sparar hellre på lokaler

Vad som ska hända med förskolan och skolan i Rockhammar och Ramshyttans skola i Ramsberg råder det delade meningar om. Så delade att man nu kommer att låta kommunfullmäktige besluta hur framtiden för skolorna ska se ut.

– Vi måste spara 9,3 miljoner kronor i verksamheterna. Inom socialdemokraterna sparar vi hellre in på lokaler än lärare, konstaterar Linda Svahn (S). Men om vi ska behålla båda skolorna så måste vi säga upp personal.

Får tala om hur det ska gå till

Centern och Sverigedemokraterna har redan aviserat att de kommer att rösta ner ett förslag om att lägga ner båda skolorna.

För att låta samtliga ledamöter vara med och debattera frågan skjuter man den nu till fullmäktige.

– Då får också fullmäktige tala om var vi ska ta pengarna från om skolorna ska vara kvar. Om det är inom ramen för barn- och utbildningsnämnden eller om vi kan få mer pengar. Men man ska vara medveten om att striden bara handlar om 43 barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning i Ramsberg

Mer i ämnet