Björn Fransson som är skyddsombud vaktade utanför avspärrningarna vid Aspa Bruk på måndagen så att inga obehöriga kom in på området. Foto: Johannes Weckström /SVT

Skyddsombud efter gasolyckan: ”Vi har produktionen nedstängd”

Uppdaterad
Publicerad

Platsen kring Aspa bruk i Olshammar är fortfarande avspärrat efter en gasolycka under söndagsförmiddagen. Polisen inväntar att en teknisk undersökning ska göras.

Det var svavelvätegas som under söndagen läckte ut i samband med arbete på platsen. Fyra personer utsattes för gasen och fick föras till sjukhus, varav en uppgavs ha varit allvarligt skadad.

Fortsatt avspärrat

Björn Fransson som är skyddsombud på Aspa Bruk befann sig vid bruket under måndagsförmiddagen.

– Jag står här och vaktar eftersom det är avspärrat. Inga obehöriga får passera. Vi har produktionen nedstängd för tillfället, men eldar pannan för att hålla värmen igång, säger han till SVTs reportrar på plats.

Produktionen stoppades redan på söndagseftermiddagen då även utsläppet upphörde. Polisens avspärrningar är dock kvar även på måndagen.

– Vi har varit på plats och bevakat avspärrningarna under natten. Under dagen kommer det att göras en teknisk undersökning för att ta reda på vad som gjort att gasen läckt, säger Erik Hiding, vakthavande befäl på polisen.

”Ingen vanlig händelse”

Björn Fransson arbetar själv med den process där olyckan inträffade och betonar att de kommer behöva arbeta förebyggande framöver, så att det inte ska kunna hända igen.

– Jag har jobbat här i fem år och har inte varit med om något liknande tidigare. Men det finns folk som har jobbat i trettio år och inte heller varit med om det, så det är ingen vanlig händelse.

Händelsen rubriceras som miljö- och/eller arbetsmiljöbrott, men även som arbetsplatsolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.