Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukvårdsledaren berättar om insatsen vid Aspa Bruk. Foto: SVT

En allvarligt skadad efter gasolycka

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsförmiddagen kom ett larm om en gasläcka på Aspa Bruk i Olshammar. Produktionen i fabriken har nu stoppats och polisen utreder nu både miljö och arbetsmiljöbrott.

Polisen meddelade på söndagseftermiddagen att gasläckan är stoppad. Utsläppet inträffade på massafabriken Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk i Olshammar och kommer nu att utredas av polisen. Det berättar polisens presstalesman Christina Hallin.

– Just nu vill åklagare att det ska rubriceras som miljö- och/eller arbetsmiljöbrott. Vättern ligger nära och det kan finnas anledning att undersöka huruvida miljön påverkats av utsläppet.

Att en arbetsplatsolycka utreds av polisen är rutin, förtydligar hon.

– Det betyder alltså inte att man alltid misstänker ett brott utan att man vill undersöka om någon brustit i sitt arbetsmiljöansvar.

En person allvarligt skadad

Av de fyra personer som utsattes för den giftiga svavelvätegasen är tillståndet allvarligt för en.

– Vi hoppas att den som är allvarligt påverkad repar sig och kvicknar till. De andra är inne för observation och kring deras hälsa känner jag mig betydligt behagligare, säger Michael Berggren som är platschef på bruket.

Olyckan inträffade trots att säkerhetsåtgärder vidtagits, enligt platschefen.

– Innan man gör ingrepp sker vädring och mätning. Gashalten hade mätts upp och då var det en godkänd halt, säger Michael Berggren.

Mycket gifitg gas

– Svavelväte är mycket giftigt, säger sjukvårdsledare Lenny Forsberg på plats. Det räcker med några andetag för att man ska bli riktigt dålig.

Tre timmar efter olyckan vid 14:00 meddelade polisen att produktionen i fabriken stoppats vilket innebär att det inte längre läckte ut någon giftig gas.

Därefter tog räddningstjänsten vid för att sanera lokalerna. En teknisk undersökning kommer att genomföras på måndagen för att ta reda på vad som orsakat gasläckan.

”Ingen normal arbetsdag i morgon”

Michael Berggren säger till SVT Örebro att man nu ägnar sig åt krishantering. Anställda kommer komma in till jobbet imorgon, trots att produktionen ligger nere.

– Det blir inte en normal arbetsdag i morgon, det blir det inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer