Foto: Jesper Mattsson/SVT

Fortum vill bygga anläggning för plaståtervinning – länsstyrelsen avråder

Uppdaterad
Publicerad

Fortum Waste Solutions utanför Kumla, det som tidigare hette Sakab, kan komma att utöka sin verksamhet med ett plastraffinaderi. Men länsstyrelsen är tveksam i sitt yttrande och grannarna är starkt emot en utbyggnad av anläggningen.

Länsstyrelsen i Örebro län anser inte att Fortum Waste Solutions, tidigare Sakab, bör ges tillstånd till att utöka verksamheten med ett plastraffinaderi och  ställer sig frågande till hur utsläppen från en anläggning för plaståtervinning kommer att hanteras, vilket Sydnärkenytt var först med att berätta.

Vill se fler utredningar

Bland annat ifrågasätts hur en ny anläggning skulle påverka Kumla kommuns vatten ifall industrins avloppsvatten leds till kommunens reningsverk.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

Vattnet skulle kunna innehålla mikroplaster och andra föroreningar. Det finns också en risk för att partiklar sprids i luften vid avfallshanteringen”, skriver länsstyrelsen till Mark- och miljödomstolen.

Dessutom behöver företaget undersöka om platsen för den nya anläggningen är lämplig.

Grannarna starkt emot ny anläggning

Enligt Sydnärkenytt ska även grannar i området vara kritiska till att bolaget vill utöka sin verksamhet. I skrivelser till kommunen tar de upp branden på anläggningen i somras, då giftig rök spreds i området, och branden på anläggningen hösten 2016. De menar att bränderna visar på att anläggningen inte sköts på ett ansvarsfullt sätt.

Fortum: Inte bestämt

Hanna Eriksen vid Fortum Waste Solutions säger till SVT Nyheter att det inte är säkert att det blir något plastraffinaderi. Verksamheten som bedrivs kräver fortlöpande förnyade tillstånd och när det var dags att förnya sökte man för tänkbara framtida verksamhetsområden.

– Vi såg att det fanns ett intresse på marknaden för plaståtervinning, säger Hanna Eriksen, men med tiden har andra lösningar dykt upp så det är inte säkert att det blir något. Om vi går vidare kommer vi göra de utredningar som krävs.

Självkritiska

Angående kritiken från grannarna är företaget självkritiskt.

– Jag förstår att det finns en oro och en del missförstånd, säger Hanna Eriksen. Efter den senaste branden har vi följt upp och gjort åtgärder, men vi har inte lyckats kommunicerat det. 

Företaget har regelbundet träffar med grannarna och en ny träff kommer att planeras in relativt snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

Mer i ämnet