Fredrik Levin nekades plats på komvux med teckenspråkstolk. Nu måste Komvux göra en omprövning av beslutet och se över sin tolkpolicy. Foto: SVT/Leonora Toplica

Fredrik Levin: ”Känns som om jag har en prislapp på mig som människa”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en utredning där Örebro kommun ska se över sin policy som påverkar dövas möjlighet att studera på Komvux med teckenspråkstolk, om antalet sökande är färre än fyra. Detta innebär att Fredrik får invänta ännu ett beslut för att få veta om han kan studera i framtiden.

– Jag vill att kommunen ska värna om oss döva och inte säga att det är för kostsamt, säger Fredrik Levin.

För över en månad sedan avslöjade SVT Örebro att 11 elever i behov av teckenspråkstolk hade blivit nekade en plats på Komvux under höstterminen 2020, då kommunen hade infört en ny policy som försvårade för döva att studera. Anledningen var att tolkkostnaderna var alldeles för höga för kommunen.

Fredrik Levin var en av de 11 personer som blev nekad. Han överklagade beslutet till Skolväsendets Överklagandenämnd och för en vecka sedan fick han svar.

I klippet ovan berättar Fredrik vad Överklagandenämndens beslut innebär för honom och hans situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet