Tre personer som misstänktes för människohandel ställdes inför rätten. Foto: SVT/TT

Frikändes av hovrätten – kräver en halv miljon i skadestånd

Publicerad

En av de personer som friades av Hovrätten i fallet kring misstänkt människohandel på en mindre ort i Ljusnargsbergs kommun, begär nu en halv miljon kronor i skadestånd.

Mannen som är i 50-årsåldern begär via sin advokat ersättning för den tiden han varit frihetsberövad. I ansökan som skickats till Justitiekanslern framgår det att mannen suttit anhållen och häktad under drygt 14 månader, från januari 2017 fram till och med mars i år, misstänkt för människohandel och grovt penningstvättsbrott.

Friades av hovrätten

I tingsrättens dom fälldes mannen för människohandel och dömdes till fyra år och två månaders fängelse, samtidigt som han friades för det misstänkta penningtvättsbrottet. Den fällande domen överklagades till Göta hovrätt, som senare frikände mannen helt.

Negativ publicitet

I sin ansökan om ersättning skriver mannens advokat att hans klient har utsatts för lidande då han varit helt isolerad från kontakter under drygt ett års tid då han var häktad.

I yrkandet om ersättning skriver advokaten att trycket från media var hårt, framförallt under tingsrättsförhandlingen, och att media pekat ut att de målsägande levt i en påstådd missär. Till följd av lidandet och den negativa publiciteten anser de att ersättningen om en halv miljon kronor är rimlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet