Det är föreningen LindeKultur som nominerat museet och deras motivering lyder: ”Museet har ambitionen att bli ett nationellt centrum där papprets historia och framtidsmöjligheter berättas och levandegörs.”
”Otroligt roligt”
Nu står det klart att museet tog hem utmärkelsen ”Årets arbetslivsmuseum 2021”. De andra nominerade i slutomgången var Gislaveds Industrimuseum och Bruzaholms Bruksmuseum.
– Det är ju otroligt roligt. Vi är jätteglada. Vi visste ju att vi var nominerade, men det här innebär ett erkännande och att folk uppskattar det vi gör. Vi har mycket ideell kraft som stöttar och det blir ju även en uppskattning för det arbete de lägger ner, säger museichefen Mikael Tiderman.
Hoppas hamna på kartan
Museet anses ha en av Sveriges bäst bevarade miljöer från tidigt 1900-tal och den då blomstrande pappersindustrin.
– Det innebär en uppskattning och att vi blir mer uppmärksammade nationellt. Det sätter lilla Frövi på kartan och ger oss ny energi. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för vår verksamhet.
Ny utställning på gång
Förutom äran tilldelas museet 25 000 kronor.
– Pengarna kommer att gå in i verksamheten. Vi håller precis på med att förbereda en ny historisk utställning om brukets framväxt och där kommer det väl till pass, säger Mikael Tiderman.
Om utmärkelsen:
Bakom utmärkelsen står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25.000 kr, en emaljskylt och äran.
Juryns motivering lyder:
”På Frövifors Pappersbruksmuseum kan du uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på ett spännande och annorlunda sätt. Omgärdad av gigantiska pappersmaskiner vandrar du här genom historien i en miljö som fortfarande i högsta grad är levande och dynamisk. Frövifors museiförening, tillika grundare, spelar en aktiv och engagerad roll i att förmedla fascinerande kunskap om arbetslivs-, pappers- och förpackningshistoria. Med utgångspunkt i människors berättelser möjliggörs en rik pedagogisk verksamhet och många samarbeten med både lokala och internationella aktörer.”
Källa: LindeKultur /Arbetets museum