De nya frysarna som nu är på plats i Örebro är till för att förvara Pfizers vaccin, som väntas bli det första som godkänns i Sverige. Foto: Beatrice Emmerik/SVT, Patrick T. Fallon/TT

Frysarna för vaccin på plats i Örebro – stor säkerhet kring förvaringen

Uppdaterad
Publicerad

Två specialfrysar står nu redo på Universitetssjukhuset i Örebros område, redo att inrymma vaccindoser.
De ser ut som stora kylskåp, men håller en temperatur på -80 grader. Och säkerheten kring frysarna, ja den är stor.

När SVT Nyheter Örebro besöker Universitetssjukhuset får vi inte se de två frysarna i fråga. Istället visas en exakt likadan.

– Det är ju en väldigt hög säkerhet kring vaccinerna så det inte ska bli någon form av sabotage eller att oärliga människor på något sätt ska komma och kunna göra något som kan äventyra patientsäkerheten, säger Erik Fredholm, som är apotekare på läkemedelscentrum.

Specialfrysarna rymmer cirka 600-700 liter, och den kalla temperaturen gör att vaccinet får en hållbarhet på runt ett halvår. När de sedan plockas ut och läggs i en kyl, håller de i fem dagar. Men när de väl plockas ut, då handlar det om 5-6 timmar, enligt Erik Fredholm.

I klippet kan du se kopior av specialfrysarna, och höra mer om utmaningarna kring förvaringen av vaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet