Vuxna hästkrafter var ett bra stöd uppför grusbacken under tävlingen. Roy Chebat rattar bilen, medan brorsan Edgar och pappa Boutros puttar på. Se mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Full rallyfart på grus och gräs – för både barn och vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Junis Lägerrävarna rundar av sommarens aktiviteter på café Skogen i Glomman i Örebro med sista omgångarna av sitt lådbilsrally. En aktivitet som lockar både vuxna och barn, som växelvis får turas om att göra det jobbigaste – putta på.

– Det var tungt, säger Cassandra Jälefors efter heat nummer två.

Motorerna är mänskliga ben. Vintervantar och hjälm är på. I gruset på en av parkeringarna står sex stycken träglänsande, nybyggda lådbilar med rep som ratt och luftgummihjul för extra komfort. En megafon klickar till och det ekar över nejden när ledaren Ann-Britt kungör:

– Gör er redo, för nu sätter vi snart igång med första racet!

Motorbyte längs sträckan

Lagen har själva fått välja vem som börjar styra. Taktiken är att då och då under loppet byta motorer. De vuxna får trycka på uppför grusbacken och barnen tar i regel asfaltssträckan förbi caféet.

– Klara, färdiga, GÅ!

Men det är det ingen som gör – full språngmarsch gäller över grus, asfalt och gräs i två spännande heat.

Kusinerna Ebba, Melissa, Cassandra Jälefors, Lilly Almqvist, Melinda och Jasmina Bernberg hade skoj, men stundtats tungt när de puttade lådbil på banan. Foto: Johannes Weckström /SVT

Det är Edgar, som tappar skon i starten i första heatet och brorsan Roy, som med hjälp av pappa Boutros Chebat kammar hem vinsten – att få välja glass, till skillnad från övriga deltagare som får varsin likadan.

– Det var roligt.

Varför då?

– För att man får springa och sitta på, säger Roy.

Vad hade ni för taktik?

– Att springa fort hela tiden, säger storebror Edgar.

Edgar och Roy Shebat Foto: Johannes Weckström /SVT

Viktigt med aktiviteter

På fredagen körs det sista lådbilsracet av sex som ordnats i år. 

– Dels är det ju viktigt att barnen har aktiviteter att göra under sommarlovet, dels är det viktigt att få komma ut. Vi har lärt oss att har barnen skoj, då har föräldrar och mor- och farföräldrar det också, säger Ann-Britt Andersson Hagel, ledare i Junis lokala förening Lägerrävarna.

Pinnbrödsbakning, stenmålning och att sjunga lägereldssånger är andra aktiviteter som erbjudits under sommarlovet, som ju präglats av corona.

– Vi är lite förvånade att folk har hittat detta. Vi har inte annonserat med tanke på det här med max 50 deltagare per pass. Men ändå har folk hittat hit, säger Ann-Britt.

Detta är Junis:

* Junis är nykterhetsorganisationens IOGT-NTO barnverksamhet och har 12 000 barn från sex upp till femton år som medlemmar och ca 1 000 ledare i hela landet.

* Består av 200 lokalföreningar som själva får bestämma över sin verksamhet.

* Utbildar ledare, som jobbar ideellt med enligt organisationens mål.

* Erbjuder fritidsaktiviteter där alla är välkomna.

* Arrangerar utflykter och läger.

* I Örebro län finns 8 föreningar och i Örebro kommun har Junis 180 medlemmar.

Källa: IOGT-NTO/Junis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.