Av 100 inbjudna gäster kom 92 till stjärnkvällen hos landshövdingen på Örebro slott. Foto: Malin Gotlin /SVT

Fullt hus hos landshövdingen på slottet

Uppdaterad
Publicerad

De idrottsutövare i länet som har utmärkt sig under fjolåret bjöds på måndagen in till landshövdingens residens på Örebro slott för att hyllas. I år var det lägligt med stora lokaler, eftersom det i länet tänts många stjärnor på idrottshimlen.

Fler än hundra personer hade bjudits in till landshövding Maria Larsson för fjärde gången i ordningen som den stjärnspäckade kvällen anordnades.

– Vi vill på detta sätt uppmärksamma alla duktiga idrottare som vi har i länet. Vi tycker att det är viktigt att på detta sätt belysa vilka förebilder de är och den här kvällen är ett sätt att visa uppskattning, säger landshövding Maria Larsson.

SVT Play: Se hela inslaget

Majoriteten kvinnor

73 kvinnor och 51 män var bjudna till kvällen.  92 av dem var det som kunde komma och de tilldelades förutom välförtjänta hyllningstal ett diplom, en ros och middag. Många olika sporter och föreningar från länet fanns representerade. Bland annat ridsport, motor, gymnastik, judo, bågskytte och så en liten nyhet för i år: Amerikansk fotboll.

Eftersom kvällen egentligen är vigd för individuella utövares prestationer så var just damlaget Black Knights ett undantag. När de kammade hem ett SM-guld förra året hanns nämligen inte det brukliga firandet av laget på residenset med.

Gert Erlandsson från Örebro, som i var med och tog SM-guld i rullstolscurling var en av kvällens hedersgäster på slottet. Foto: Malin Gotlin /SVT

– Vilket idrottslän Örebro är! När vi ser alla namnen som Örebro läns idrottsförbund plockat fram via sina distriktsförbund så inser vi vilken kraft det är i idrottsrörelsen, säger landshövding Maria Larsson.

Förutom landshövdingen fanns Örebro läns idrottsförbunds ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson och idrottskonsulent Sven Göran Gustafson på plats för att hylla skaran.

Örebro läns idrottsförbunds ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson välkomnade tillsammans med landshövdingen till residenset på Örebro slott.

Kriterierna för att kvala in till Stjärnor till Slottet är att under föregående år:

-  I elitseniorklass tagit SM eller NM-guld eller motsvarande under 2016. Eller en medalj i EM. VM, OS eller Paralympics.

-  Bott eller tillhört förening i Örebro län.

Källa: Länsstyrelsen i Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.