Foto: TT

Fullt i arresten – nu ska fler få vård

Uppdaterad
Publicerad

Trots lagens intention är det bara en av tio omhändertagna för berusning som förs till vård. Nu pågår ett nationellt projekt för att öka samarbetet mellan polis och sjukvård för att undvika att berusade blir inlåsta.

Varje år dör runt fem personer i polisens arrester runt om i landet. I början av november dog en 20-årig tjej i arresten i Lund och i maj dog en 45-årig man i polishuset i Örebro.

Läs mer: Man död i arresten

Vården av missbrukare

Vill öka samarbetet

För att undvika att omhändertagna dör vill socialdepartementet öka samarbetet mellan polis och sjukvård. Regeringen har därför avsatt 100 miljoner kronor till ett nationellt projekt som ska öka samarbetet mellan berörda myndigheter.

– Vi hoppas att projektet ska göra att det blir en annan praxis, säger Annika Remaeus på socialdepartementet.

Satsningen har hittills pågått i två år och regionerna har kunnat söka pengar för olika lokala projekt. Det handlar bland annat om utbildningsinsatser så att poliser får en ökad medicinsk kunskap. Men en översyn om möjligheten att inrätta tillnyktringsenheter där det inte finns.

Nuvarande situation utreds

I Örebro län har pengar använts bland annat till att göra en utredning av hur arbetet fungerar i dagsläget. Utifrån rapporten kommer polisen tillsammans med representanter från sjukvården och kommunerna att fortsätta diskutera frågan för att förändra rutinerna så att omhändertagna får bättre vård.

– Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar kring den här frågan så att förutsättningarna för att få vård blir så bra som möjligt, säger Åsa Magnusson som är chef på Beroendecentrum vid Universitetssjukhuset, USÖ, i Örebro.

Färre besökare

Både tillnyktringsenheten vid Universitetssjukhuset och polisen har en önskan om att fler omhändertagna ska föras dit. Samtidigt visar rapporten att de får färre och färre besökare varje år och att nästan ingen av klienterna kommer dit med polisen. Samtidigt ser polisen själv brister med den vård som erbjuds i arresten.

– Den vården vi utövar är egentligen bara en tillsyn. Någon vidare vård får man inte i polisens arrest. Vården är andra satta att utöva så att säga, säger polisintendent Per Lundbäck.

Hoppas på förändring inom ett halvår

Arbetet mellan de berörda grupperna kommer att fortsätta och framemot våren hoppas man att det går att skilja resultat.

– Jag hoppas att om ett halvår ska vi kunna se förändringar i våra interna rutiner. Man ska inte ha för höga förhoppningar om att vi förändrar allt i ett ögonkast. Sen när det påverkar hur människor blir omhändertagna det är kanske ett ännu längre perspektiv, säger Per Lundbäck.

Fakta – det säger lagen

Den som anträffas så berusad av alkoholdrycker eller annat berusningsmedel att han inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller för någon annan får omhändertas av en polisman.

Om det behövs med hänsyn till den omhändertagnes tillstånd, skall han så snart det kan ske undersökas av en läkare.

En omhändertagen person som inte bereds vård på sjukhus eller någon annan vårdinrättning, inte tas om hand på något annat sätt och som inte heller kan friges, får hållas kvar. Den omhändertagne får då tas i förvar om det är nödvändigt med hänsyn till ordning eller säkerhet.

Källa: Lag 1976:511 om omhändertagande av berusade personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården av missbrukare

Mer i ämnet