Arkivbild. Foto: SVT

Fullt upp för brandflyget ”Så mycket har vi aldrig flugit i maj”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har brandflyget, som flygs av Örebro flygklubb, flugit två gånger om dagen för att leta efter bränder. Vädret har lett till att det är mer flygningar än vanligt i år under maj månad.

Risken för bränder i skog och mark ökar i samband med torrt och soligt väder. SMHI har gått ut med varningar om risk för skogsbrand på flera håll i landet och i Örebro län råder det eldningsförbud sedan fredagen den 25 maj.

Fler flygningar i maj än vanligt

Vädret har lett till att brandflyget har fått mer att göra. Två gånger om dagen är en pilot och en spanare uppe med flyget och tittar ner mot marken efter rök och bränder. Det är mer att göra än vanligt under maj månad i år, vilket P4 Örebro var först att rapportera om.

– Så mycket har vi aldrig flugit i maj som i år. Förra året flög vi tio gånger och året före en gång under maj, det här är extremt, säger piloten Göran Lennström.

Upptäckte brand på söndagsnatten

Flyget tar en runda över Örebro län och även utanför länsgränsen, en sträcka på runt 50 mil. Om piloterna ser rök eller bränder larmar de och leder räddningstjänsten. Senast på lördagskvällen upptäcktes en brand från ovan, berättar Göran.

– Vi har upptäckt två rätt så stora bränder i år. En brand vid Lockhyttan, och då ledde vi brandkåren dit mot Ramsjön och in vid Lochyttan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.