Underhållsarbetet av Nåldammen vid slottet fick pausas under torsdagen på grund av höga flöden. Foto: Louise Gustavsson /SVT

Fullt upp för tekniska förvaltningen i Örebro efter regnet

Publicerad

Tidigt på torsdagsmorgonen öppnades många av de manuella dammluckorna vid slussen i Örebro med anledning av det stora vattenflödet.

Vid 11-tiden på torsdagen visade SMHI:s mätstation vid Karlslund en vattenföring på 69 m/s i Svartån. Ett nålsöga för vattenflödena just nu genom centrala Örebro är det pågående underhållsarbetet av nåldammen vid slottet.

– Det som är problem just nu är stockar som kommer farande och en och annan kanot, säger Kent Johansson, gruppchef för ledningsnät vid tekniska förvaltningen.

Inställt underhållsarbete

På flödesborden har skyddsnät monterats för underhållsarbetets skull. De har visat sig vara ett problem nu när luckorna under kvarnbron är fullt öppna och inte räcker till för att svälja allt vatten.

– Underhållsarbetet står still. De kan inte jobba där idag.

Öppnat luckor manuellt

Vid slussen nedströms har personal tidigt varit ute för att se till att vattenmassorna kan passera.

– Vi har fått öppna fler luckor manuellt och vi har tolv spettluckor öppna just nu.

Han hoppas dock att läget ska lugna ner sig nu när regnet avtar.

– Flödet verkar ha stannat av och min förhoppning är att det ska stabilisera sig, säger Kent Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.