Se mer om trafikplaneringen: ”Ett sätt att synliggöra fotgängare i staden”. Foto: SVT

Gångstrategi ska göra det lättare att gå i stan

Uppdaterad
Publicerad

Trafikplanering i städer handlar oftast om hur bilar, bussar, lastbilar och cyklister ska kunna ta sig fram på ett smidigt sätt. Men i Örebro vill man nu lyfta fram den stora gruppen fotgängare. De ska få en egen gångstrategi.

– Det vi vill uppnå är en mer gångvänlig planering, säger Linnea Lorinius, trafikplanerare på Örebro kommun.

 – Gång som trafikslag har länge varit lite förbisett. Så det här är ett sätt att synliggöra fotgängare i staden. 

Konkret handlar det om att göra de gångvägar som redan finns, bättre samtidigt som man planerar för trygga gångvägar i de nya delar av Örebro som byggs när staden växer.

Alla förslag välkomnas

Politikerna i kommunledningen beställde en gångstrategi för flera år sedan. Men det är först nu som stadsbyggnadskontoret har tid och resurser att  förverkliga idén.

Gångstrategin är ute på remiss bland de olika nämnderna som ska komma in med sina förslag före sista september. Fram till dess kan också örebroare skicka in sina förslag till förbättringar för alla fotgängare i staden.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.