Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tycker Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) att mordet på Saga är ovanligt ur en hederskontext. Foto: Polisens förundersökning

GAPF om mordet på Saga: Hedersmord ovanligt när kvinnan är från annan kultur

Publicerad

Mordet på 20-åriga Saga i Örebro beskrivs som sällsynt, enligt Soleyman Ghasemiani som är debattör och verksam inom riksorganisationen GAPF.

– Det är ovanligt att en tjej blir mördad för att pojkvännens familj inte kan acceptera henne som partner, säger Soleyman Ghasemiani.

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) menar att de kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld ofta själva lever i en familj med hedersnormer. Det är vanligtvis den familjen som utför våldet.

Men så var inte fallet med 20-åriga Saga.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Anledningen till mordet, menar Soleyman Ghasemiani, var att pojkvännen inte kände att hans familj kunde acceptera Saga som partner.

– Rädslan för den 22-åriga mannen var också att graviditeten skulle försvåra saken för honom i hans egen familj, säger Soleyman Ghasemiani.

GAPF har arbetat aktivt med att förhindra hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige sedan 2001.

Starta klippet och hör Soleyman Ghasemiani förklara varför fallet är ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Mer i ämnet