Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Gardell om sin bok som bottnar till stora delar i Örebro. Foto: Nick Strömgren /SVT

Örebro spelar en central roll i Jonas Gardells nya roman

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Gardell är aktuell med sin nya bok “Ett lyckligare år” och 70-talets Örebro spelar en central roll i boken. 

– Jag trodde jag skulle skriva en roman om Stockholm, men vänta lite. Det är ju i Örebro det händer! Örebro is the shit, uttrycker Jonas Gardell.

Jonas Gardell var nyligen på besök i Örebro och SVT Nyheter Örebro möter upp honom på Järntorget, platsen där den första demonstrationen i Sverige för homosexuell frihet hölls 1971.  

I närmare fem år har Jonas Gardell arbetat med boken. Det är en dokumentär roman som sträcker sig från mitten av 1800-talet och framåt.  

Vill lyfta glömd historia

Från början trodde han att rörelserna startade i de större städerna och att Stockholm skulle bli den viktiga kuggen i boken, men istället blev det tvärtom. Det bottnade istället i mindre städer och rörelserna som startade där.  

Jonas Gardell beskriver ett annat Örebro som fanns under ytan, där homosexuella gömde sig och rörelser som sedan visade sig på 70-talet. I sitt arbete märkte Jonas också att just Örebro då hade flest porrklubbar i Sverige. 

- Det här är historia som man aktivt försökt radera. Jag hoppas boken ska lära dig det din historielärare inte lärde dig i skolan, säger Jonas Gardell. 

I klippet berättar Jonas Gardell mer om sin bok ”Ett lyckligare år” som bland annat utspelar sig i Örebro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer