Berga gård har varit i familjen Schneiders ägo sen 1964. Förutom hönsen odlas här spannmål och föds upp lamm. Det var Lisas föräldrar som bestämde sig för att satsa på äggproduktion.
– 2003 satte vi in de första 6 000 hönsen och 2008 byggde vi ut till det dubbla, säger Lisa.
12 000 höns kan låta mycket men det är en relativt liten gård med hönsmått mätt, enligt Lisa.
– De flesta som bygger nytt idag bygger för 18 000 när det är ekologiskt. Bygger man nytt för konventionella ägg är det snarare runt 40 000, säger hon.
Då har hönor skyddad utevistelse
Produktionen här är ekologisk vilket bland annat innebär att hönorna har tillgång till en skyddad utevistelse på veranda under sen höst och tidig vår, och att de får gå ut i hagen under sommaren.
– Vi hoppas att vi kan släppa ut hönsen till påsk och att det har kommit upp grönt i hagen tills dess, säger hon.
”Det är ett enkelt djurslag att jobba med” – starta klippet ovan och hör Lisa Schneider berätta mer.