En person står framför en hönsgård med flera höns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lisa Schneider bland annat om varför det inte är så arbetsamt med höns. Foto: SVT

Gården i Fjugesta satsade på höns: ”Enkelt djurslag att jobba med”

Uppdaterad
Publicerad

Äggproduktionen i Sverige har ökat med 25 procent de senaste 30 åren. När Berga gård skulle utöka verksamheten för drygt tjugo år sen stod valet mellan grisar och höns.

– Det blev höns och det har vi aldrig ångrat, säger Lisa Schneider.

Berga gård har varit i familjen Schneiders ägo sen 1964. Förutom hönsen odlas här spannmål och föds upp lamm. Det var Lisas föräldrar som bestämde sig för att satsa på äggproduktion.

– 2003 satte vi in de första 6 000 hönsen och 2008 byggde vi ut till det dubbla, säger Lisa.

12 000 höns kan låta mycket men det är en relativt liten gård med hönsmått mätt, enligt Lisa.

– De flesta som bygger nytt idag bygger för 18 000 när det är ekologiskt. Bygger man nytt för konventionella ägg är det snarare runt 40 000, säger hon.

Då har hönor skyddad utevistelse

Produktionen här är ekologisk vilket bland annat innebär att hönorna har tillgång till en skyddad utevistelse på veranda under sen höst och tidig vår, och att de får gå ut i hagen under sommaren.

– Vi hoppas att vi kan släppa ut hönsen till påsk och att det har kommit upp grönt i hagen tills dess, säger hon.

”Det är ett enkelt djurslag att jobba med” – starta klippet ovan och hör Lisa Schneider berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.