Genusforskaren har svaret

Uppdaterad
Publicerad

Har kvinnor ett större bekräftelsebehov än män? Genusforskaren Lena Gunnarsson har svaret.

I sin avhandling har Lena Gunnarsson studerat kärlek med fokus på maktobalansen mellan könen i heterosexuella relationer.

Hon menar att det är viktigt att studera kärlek om man vill förstå maktrelationen mellan kvinnor och män. Och extra viktigt i vårt moderna samhälle eftersom kvinnor i dag bygger relationer med män just på grund av kärlek, medan till exempel ekonomiska faktorer inte längre spelar så stor roll.

– Generellt är kvinnor enligt min och andras forskning underordnade männen i samhället och i parrelationer, att då förstå kärleken gör att det blir lättare att förstå hur denna maktrelation fungerar, säger Lena Gunnarsson.

Maktobalansen styr

Hennes forskning visar att kvinnors behov av bekräftelse blir mer framträdande än mäns i och med maktobalansen.

– Alla har behov av bekräftelse, kärlek och omsorg, men mäns behov är ofta inte lika tydligt som kvinnors och orsaken till det är att det oftast redan är tillfredsställt av all den omsorg och bekräftelse de hela tiden får av kvinnor. Kvinnor däremot får inte lika mycket tillbaka av män och kan därför bli mer desperata i sitt behov av bekräftelse.

Vad vinner vi på mer jämställdhet?

– Forskning visar att kvinnor blir lyckligare när de skiljer sig, medan män är mer lyckliga i äktenskap än utanför. Framför allt kvinnor kommer att trivas bättre i sina relationer med ökad jämställdhet, säger Gunnarsson.

– Men även män blir i nuläget begränsade av sin mansroll. Män skulle komma i bättre kontakt med sin sårbarhet och omsorgsfullhet om den rollen utmanas. Det skulle fördjupa deras relationer inte bara med kvinnor utan även med andra män och med barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.