Flera kommuner tvingas importera sopor från andra länder för att förse städer med el och värme. Foto: TT

Ny teknik som komplement till sopförbränning

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner tvingas importera sopor från andra länder för att förse städer med el och värme. Genom att borra djupa hål och använda geotermisk energi för uppvärming skulle inte lika mycket avfall behöva eldas upp, det menar Christofer Friberg på Energeotek.

De senaste fem åren har mängden avfall som förbränns i Sverige ökat med en miljon ton. Även om förbränningen inte släpper ut lika mycket växthusgaser som tidigare är den inte miljövänlig och hållbar i längden.

Nu har företaget Energeotek kommit på en metod för att effektivt ta till vara på värmen som finns i berggrunden.

– Djupgeotermisk energi skulle kunna bli det fjärde benet när det gäller förnyelsebar energi tillsammans med sol, vind och vatten, säger Christofer Friberg vice vd på Energeotek.

Tvingas importera sopor

I nuläget tvingas flera av kraftvärmeverken i Sverige importera avfall för att ha tillräckligt med bränsle för att förse städer med värme och el.

Under 2016 importerades knappt 1,5 miljoner ton avfall från andra länder till anläggningar som är anslutna till branschorganisationen Svenskt Avfall.

Med den nya teknik som Energeotek för fram kan varmt vatten pumpas upp i en sluten slinga från bergrunden för att sedan gå ut i fjärrvärmenät. I samverkan med flera myndigheter och EU erbjuder nu bolaget kommuner, städer och energibolag att bygga den första pilotanläggningen.

Christofer Friberg bedömer att det skulle kosta mellan 100-500 miljoner kronor att bygga en fullskalig anläggning.

– Det är inte särskilt dyrt i sammanhanget med tanke på den energi som vi kan framställa. Beloppen står sig väl i jämförelserna med kostnaderna för befintliga energianläggningar. Den nya tekniken erbjuder många nya möjligheter och alternativ.

Så mycket avfall eldas upp

På fem år har förbränningen ökat med 1 000 000 ton.

2012 eldades 5 042 020 ton avfall upp varav knappt hälften var hushållsavfall.

2016 eldades 6 002 810 ton avfall upp varav 2 262 610 ton var hushållsavfall.

Den största anläggningen är Högdalenverket i Stockholm som eldar upp över 700 000 ton varje år.

Källa: Svensk Avfallshantering 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.