Gjorde superfynd – får behålla 100.000

Uppdaterad
Publicerad

Väntan är över. Den second hand-butik i Örebro som hittade 100.000 kronor i ett inlämnat klädesplagg får nu behålla pengarna. ”Vems pengarna var från början förblir ett mysterium”, säger David Yazdanian, administratör på hittegodsavdelningen i Örebro.

Som SVT Tvärsnytt har rapporterat om tidigare gjorde några medarbetare på second hand-butiken i Örebro det numera omtalade fyndet i ett parti inlämnade kläder.

Polisen har gjort godsslagningar i polisregistret och även kollat av hos banker samt väntat på den rättmätige ägaren – men utan resultat.

– Det handlar även om att ägaren ska ge sig till känna, men ingen har kommit in som kunnat ge ett tillräckligt bra signalement, säger David Yazdanian.

Enligt lagen om hittegods har ägaren tre månader på sig att hämta sitt hittegods annars tillfaller fyndet upphittaren.

– Vi skickade ut en upphittarkallelse till personen i fråga som nu hämtat pengarna, säger David Yazdanian och fortsätter:

– Oftast får vi in cyklar och mobiltelefoner. 100.000 kronor tillhör de mer ovanliga fynden.

Vem den ursprunglige ägaren var och hur pengarna hamnat där de hamnat är något som vi nog aldrig kommer att få reda på.

– Det förblir ett mysterium. Men man måste säga att det är mycket hedervärt gjort av inlämnaren, säger David Yazdanian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.