Foto: SVT

Gömde böcker i flera år – nu har kulturcentret öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket i Ramsberg var på väg att stängas– då startades ett uppror och böckerna gömdes undan. Men nu har kulturcentrumet i Ramsberg haft invigning.
– Det var en stor dag för oss som kämpat för det här i flera år, säger Britt-Marie Johansson.

Det var sommaren 2015 som Ramsberg blev rikskänt efter att byborna gömde undan 4000 böcker när kommunen beslutade att stänga biblioteket. Men nu efter flera års kamp har Ramsbergs egna kulturcentrum öppnat.

TV: Se hela inslaget här

– Vi har plockat upp våra böcker som varit gömda i flera år och nu finns de äntligen på våra hyllor. Det handlar om ungefär 4000 böcker. Det känns jätteskönt, säger Britt-Marie Johansson som är ansvarig för kulturcentrumet och som tidigt var engagerad i frågan.

LÄS MER: Gömda böcker på väg upp på hyllorna

En plats att mötas

Men nu har den lilla orten inte bara fått tillbaka sitt bibliotek– utan även en mötesplats.

– Vi kommer ha en mötesplats dit turister och ortsbefolkningen kan komma och ta en fika, låna böcker, koppla upp sig på WIFI och framför allt har föreningen någonstans att ha möten. Alla är tacksamma för det jobb som vi lagt ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biblioteksupproret i Ramsberg

Mer i ämnet