”Det som är vårt” har premiär på Örebro teater lördagen den 11 mars. Foto: SVT

Nu blir biblioteksupproret teater

Publicerad

Dramatikern Anders Duus fick i uppdrag att skriva en pjäs som tog avstamp i Örebro län – utanför centralorten. När han snubblade över biblioteksupproret i Ramsberg sa det klick.

SVT Play: Se ett inslag om pjäsen

Dramatikern Anders Duus.

Nyskrivna pjäsen ”Det som är vårt” utspelar sig i fiktiva samhället Boberg där vi möter fem karaktärer vars vardagsliv flätas i varandras. När beskedet kommer om att biblioteket ska läggas ner samlas de och agerar. Fiktion som är starkt inspirerat av de verkliga händelserna i lilla Ramsberg sommaren 2015 då byborna gömde bibliotekets böcker efter beslutet om att det skulle läggas ner.

– Jag är intresserad av frågan om nedmonteringen av landsbygden och hur servicen försvinner,  sedan var det extra intressant att det var en sådan enkel och vacker motståndshandling, säger Anders Duus.

”Betyder jättemycket”

Britt-Marie Olsson i Ramsberg är en av de som engagerat sig i kampen för biblioteket, hon berättar att teaterensemblen kom på besök till byn för att berätta om pjäsen.

– Det betyder jättemycket, att någon har lyssnat på oss och vill göra något av det, säger Britt-Marie Olsson.

Britt-Marie Olsson

Även om pjäsen bygger på händelserna i Ramsberg ville Anders Duus hålla sig fri i processen. Han läste mycket och lyssnade på dokumentärer.

– Det var ganska sent i processen som vi åkte till Ramsberg och träffade dem, när jag kände att jag hade min historia på plats, så att jag inte skulle bli för påverkad av dem som personer eftersom det inte skulle bli en dokumentär pjäs, säger Anders Duus.

Premiär i mars

Nu hoppas Anders Duus att Ramsbergsborna ska se pjäsen som en hyllning till deras mod och initiativkraft.

– Jag hoppas att de ska känna sig sedda och stolta och se att vi delar samma inställning och samma kamp, säger Anders Duus.

”Det som är vårt” har premiär på Örebro teater lördagen den 11 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biblioteksupproret i Ramsberg

Mer i ämnet