Polisen i Region Bergslagen tror att fler stölder av GPS:er ur entreprenadmaskiner är att vänta. Foto: SVT

GPS:er för två miljoner stals ur entreprenadmaskiner – polisen varnar för fler stölder

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan inträffade fem stölder på ett bygge i Örebro län. Polisen i region Bergslagen uppmanar nu både företag som äger entreprenadmaskiner och allmänheten att vara uppmärksamma.

Det var mellan torsdagen och fredagen förra veckan som fem stölder ska ha skett på ett bygge i länet. Enligt polisen var det planerade stölder.

– Man vet vad man är ute efter. Man klipper upp staket, går in och bryter upp maskinerna, säger Urban Leth, gruppchef för underrättelseenheten i Dalarna, som ingår i polisregion Bergslagen.

”Kryper uppåt i landet”

Avancerad GPS-utrustning stals för ett sammanlagt värde av cirka två miljoner kronor. Polisen misstänker att det är ett kringresande brottsnätverk som ligger bakom stölderna, och man tror att fler stölder av dessa slag kommer ske i regionen – både i Örebro, Dalarna och Värmlands län.

– Det brukar krypa uppåt i landet. Därför bör företag som äger grävmaskiner och andra typer av entreprenadmaskiner med denna typ av utrustning att vara vaksamma. Även allmänheten, säger Urban Leth.

Tänkbara platser där dessa stölder skulle kunna ske är vägbyggen, byggarbetsplatser och andra platser där det finns flera maskiner med dyrbara GPS:er.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.