Gräddfilsavtalet rivs upp – politikerna backar

Uppdaterad
Publicerad

Vårdavtalet för kommunalråden i Örebro sägs upp. Varje parti får istället bestämma om de vill använda de ordinarie partianslagen till att teckna vårdavtal.

Detta var samtliga eniga om vid ett sammanträde på torsdagen där företrädare för alla partier deltog. Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har varit kritiska till vårdavtalet, medan de borgerliga partierna har varit för, förutom centerpartisten Rasmus Persson, vars inställning hotade spräcka den borgerliga majoriten. Dagens beslut kan ses som en kompromiss där ingen behövde ändra åsikt.

– För mig är det väldigt viktigt att kommunen fungerar och att vi som leder kommunen ska kunna göra det på ett bra sätt, säger Staffan Werme, folkpartistisk kommunalråd i Örebro.

– Man kan till exempel jämföra det här med att en enda bortavarodag för mig skulle kosta kommunen mera än hela årskostnaden för det här avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.