Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Andersson fick upp en granat när han magnetfiskade i Svartån under söndagen. Foto: SVT

Misstänkt granat uppfiskad i Svartån i Örebro – bombgruppen inkallad

Uppdaterad
Publicerad

Johan Andersson, magnetfiskare i Örebro, fick explosivt napp under söndagsförmiddagen. Fångsten visade sig vara en misstänkt granat, och polis tillkallades till platsen.

Ett område i Väståparken i Örebro fick under söndagen spärras av efter att en misstänkt granat fiskats upp ur Svartåns djup.

– Vi kan inte helt bekräfta att det är en granat, vi har tagit bilder och så får bombgruppen säga sitt, sade Martin Johansson, polisassistent på plats.

Magnetfiske

Det var Örebro bottenskrapsförening som anordnade dagens fiske. Ordföranden Mikael Larsson var på plats när fyndet gjordes.

– Det är sådant som kan hända när man magnetfiskar, att man plockar upp gamla granater, ammunition och sådant från botten, sade han.

Dagens misstänkta granat fiskades upp från en flotte, vilket försvårade de säkerhetsrutiner som annars finns.

– Nu blev det lite speciellt. Vi fick åka in till kanten och lägga den. Annars ska man ju bara lägga ner föremålet, mäta och fota och ringa polisen.

Bombgruppen inkallades

Polisens bombgrupp har kallats till platsen, som är fortsatt avspärrad.

– De är fortfarande där. Förhoppningsvis är det klart snart, sade polisens vakthavande befäl Jan Materne vid 17:00 på söndagen.

Strax därpå meddelade polisen att avspärrningarna hävts, och att den misstänkta granaten förts vidare för fortsatt undersökning och eventuell destruktion.

Hör Mikael Larsson, ordförande för Örebro bottenskrapsförening, berätta om rutinerna vid misstänkta ämnen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fick granat på ”kroken” – se den chockerande upptäckten i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnetfiske

Mer i ämnet