En hel del kräftburar och cyklar dolde sig i vattnet runt slottet. Foto: Jeppe Gustafsson

Örebroare röjde runt Vadstena slott

Uppdaterad
Publicerad

Att magnetfiska går ut på att kasta ner en stark magnet i ett vattendrag och se vad som följer med upp. På söndagen var Örebro bottenskrapsförening på besök i Vadstena.

Normalt flanerar turisterna stillsamt längs vallgraven och beundrar slottet som började byggas år 1545. Idag var det en helt annan aktivitet runt Vadstena slott. Ett antal personer stod och kastade i magneter och krokar för att försöka få upp något, som varit gömt i vattnet en längre eller kortare tid.

– Vi hoppas ju på lite fornfynd, sade Beatrice Andersson från Örebro bottenskrapsförening.

Magnetfiske

Örebroarna har magnetfiskat hemma runt Örebro slott, men ville vidga sina vyer. Kontakt togs med Vadstena slott och kommun och föreningen fick klartecken.

Magnetfiske kan möjligen beskrivas som en kombination av att vilja hitta någon gammal, spännande sak och en vilja att röja upp i vattendrag.

Ett av villkoren för att föreningen skulle få magnetfiska runt Vadstena slott var just att inget fick lämnas kvar. Eventuella historiska fynd skulle lämnas till slottet medan skräp skulle tas med från platsen. Örebro bottenskrapsförening kom med tre släp för att kunna få med sig allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnetfiske

Mer i ämnet