Beatrice Andersson är sekreterare i den nystartade föreningen Örebro Bottenskrapsförening. Foto: SVT

Magnetfiske lockar allt fler – sex ton skrot har dragits upp ur Svartån

Uppdaterad
Publicerad

En rostig cykel, en rostig cykel och ytterligare en rostig cykel. De läggs på hög när magnetfiskarna är framme och intresset för att dra upp skrot växer allt mer.

Den som rör sig längs med Svartån i centrala Örebro har de senaste månaderna kunnat stöta på högar med rostiga prylar, eller spåren efter dem. Bakom högarna står den allt mer växande gruppen magnetfiskare.

Intresset för att fiska upp skrot med hjälp av magnet har ökat och nyligen startades föreningen Örebro Bottenskrapsförening, för att samla de som delar hobbyn i länet.

Magnetfiske

Cyklar vanligast – men även ammunition

En av dem är Beatrice Andersson, som även är sekreterare i den nystartade föreningen.

– Här i Svartån är det mest cyklar man får upp, men vi har även fått upp kanonkulor, ammunition, en granat och annan småskit. Så fort man känner att man har något så får man adrenalin och tänker ”vad är det nu?”, säger hon.

Vill att alla plockar bort efter sig

Vid varje evenemang de anordnar ser de till att städa undan efter sig. De har en dialog med kommunen och hoppas kunna samarbeta med dem om att ta hand om det skrot som dras upp.

– Det är viktigt att alla som fiskar även tar hand om det de drar upp. Vi vill inte att det ska stå kvar skrot, eftersom det riskerar att leda till ett förbud mot att fiska, säger Beatrice Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magnetfiske

Mer i ämnet