Eleverna Elina Brogren och Hanna Lindgren tillsammans med Rebecca Persson, vd för Lindeportalen och Matilda Persson, projektledare, ser framemot att få se vad projektet kan leda till. Foto: Julia Olsson/SVT

Gratis mensskydd för elever i Lindesberg i samarbete med lokala företag

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på maj införs det gratis mensskydd på gymnasie- och högstadieskolorna i Lindesberg Kommun. Projektet är ett samarbete mellan den digitala plattformen Lindeportalen och lokala företag.

På den internationella mensdagen, den 28:e maj, kommer det införas gratis mensskydd på Lindeskolan, Fröviskolan, Lindbackaskolan och Storåskolan.

Rebecca Persson, vd och grundare för Lindeportalen berättar att det är viktigt att prata om mens.

– Mens är en helt naturlig del av livet och det är en självklarhet att det ska finnas tillgängligt om man till exempel har glömt att ta med sig, säger hon.

Lyfts i sociala medier

Lindeportalen har även skapat en hashtag som ska bidra till minskad tabu kring ämnet mens.

– Hashtagen heter tampongen är fylld vilket betyder att vi ska dra ur pluggen på menstabun, men också att behållarna är fyllda med tamponger.

I klippet berättar eleverna Hanna Lindberg och Elina Brogberg om deras reaktioner när de fick veta att det skulle införas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.