Lova Svensson och Amanda Mattssons lagerlokal räcker snart inte till när företaget växer och hittar nya kunder utomlands. Foto: SVT

Örebrotjejernas koncept sprids i världen

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Mattsson och Lova Svensson gör internationell succé med sin mensautomat som nu fått spridning långt utanför Sveriges gränser. Idag, på internationella kvinnodagen, lanseras Örebrotjejernas koncept i två nya länder.

– Det här är ett bra steg för jämställdheten i Förenade arabemiraten, säger Amanda Mattsson.

Allt började som ett UF-företag för två och ett halvt år sedan. Med utgångspunkten att gratis mensskydd borde vara lika självklart som tvål och toalettpapper har tjejerna fått ett enormt gensvar för sin produkt,

Många företag har valt att införa gratis mensskydd, däribland byggföretaget Peab. Runt om i landet går också politiker ut och vill införa gratis mensskydd i kommuner, däribland Örebro.

Vill öka jämställdheten i världen

Tjejerna bakom mensautomaten har nu nått ut med sitt koncept utanför landets gräser. Idag lanserar nämligen Finland och Förenade arabemiraten produkten.

Och det stora gensvaret är inget som överraskar tjejerna.

–  Vi har alltid sett potentialen och värdet i det här. Så det vore konstigt om inte fler nappade. Att få in det här i skolan är viktigt eftersom det finns enkäter som visar att unga tjejers skolgång påverkas av att de inte känner sig trygga. Det här är allas ansvar, säger Amanda.

Hör tjejerna berätta mer i klippet ovan.

Mensskydd engagerar – då och nu

Mensskydd i världen

Skottland kan bli först i världen med gratis mensskydd . Jo faktiskt. Parlamentet röstade i februari 2020 igenom att alla landets kvinnor ska få gratis bindor och tamponger. Förslaget lades fram 2017.

I Storbritannien delas det från 2019 ut gratis mensskydd på grundskolorna. Beslutet togs efter varningar om att flickor som inte hade råd med mensskydd inte kom till skolan.

I delstaten New York får hemlösa kvinnor och kvinnor på fängelser sedan ett par år gratis skydd.

Förslag och beslut i Sverige

Frågan har varit på tapeten även i Sverige. 2004 motionerade Gudrun Schyman om gratis mensskydd. Den bordlades nio dagar efter att den lades fram.

2018 lanserad Vänsterpartiet att man ville satsa på gratis mensskydd för kvinnor under 20 år. Enligt förslaget skulle det kosta 300 miljoner. Hittills har det inte blivit något med det.

Lokalt har det motionerats av olika partier om gratis bindor och tampongerregion. I bland annat Uppsala motionerades det 2019 om gratis mensskydd men motionen avslogs. Det fick en grupp ungdomar att driva frågan vidare.

Frågan om gratis mensskydd har dykt upp politiskt i flera kommuner som Huddinge, Österåker, Kalmar, Karlstad, Tierp, Malmö, Nynäshamn, Norrköping och Jönköping. I de flesta fall handlar det om att det ska finnas gratis skydd på toaletter på kommunala skolor eller inte. I vissa kommuner går det igenom – i andra inte.

I Åkersberga utanför Stockholm har man delat ut gratis mensskydd på kommunala skolor och i Norrköping finns det på Hagagymnasiet.

Upprop och kampanjer

Uppropet Mensa utan moms vill att den 25% momsen på mensskydd sänks eller tas bort. I länder som Frankrike och Storbritannien är den betydligt lägre.

Rädda Barnens ungdomsförbund menar att gratis mensskydd borde vara en självklarhet enligt barnkonventionens 24:e artikel som säger att det är staternas ansvar att se till att inget barn går utan tillgång till hälso- och sjukvård.

FN har bestämt att 28 maj är den internationella mensdagen. Dels för att sätta fokus på frågan om bristen på mensskydd.

Räkna med mens

Hur mycket det kostar att ha mens beror på flera faktorer: När den startar, när den slutar, hur många år man har mens, hur mycket man blöder och vilka mensskydd som finns tillgängliga.

Om man tar ett exempel med en flicka som får sin första mens när hon är 12, vilket är vanligt idag och sedan har mens i 40 år framöver håller man sig till ett genomsnitt enligt 1177.se.

Ett paket bindor som går att köpa i en vanlig mataffär innehåller ca 10-16 bindor och kostar ca 25 kronor. Lägg sedan till ett paket tamponger för samma summa och samma innehåll.

Vi räknar med ett styckpris på 2 kronor, det vill säga totalt 4 kronor för både tampong och binda.

Vi räknar också med att mensen pågår i 4 dagar och kräver 5 byten per dygn:

4 x 4 x 5 = 80 kronor/månad

80 x 12 x 40 = 38 400 på en livstid

Till detta får man lägga kostnader för att tvätta extra, värktabletter, eventuell frånvaro från arbete och skola och för att ha olika mensskydd hemma för olika faser av mensen. Och än en gång – det är stor variation i både priser i butik och hur ofta man får mens eller behöver byta skydd.

Det finns uträkningar på att den som hamnar i taket slutar på 70 000 kronor på en livstid.

Ett sätt att få ner kostnaden kan vara att använda t ex menskopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.