Gratis mensskydd till både anställda och besökare blir det på byggföretaget. Foto: TT/SVT

Örebrotjejernas mensautomat sätts upp i byggbaracker

Uppdaterad
Publicerad

Gratis mensskydd borde vara lika självklart som tvål och toalettpapper, det menar grundarna till Örebroföretaget Period Pack som nu får medhåll av ytterligare ett företag som väljer att sätta in deras automater på sin arbetsplats

Medarbetare och besökare på byggföretaget Peab kommer att erbjudas gratis mensskydd via start-up företaget som grundats av örebroarna Amanda Mattsson och Lova Svensson. Deras automater finns sedan tidigare uppsatta på skolor i Örebro och Malmö.

– Vi tycker att det ska finnas mensskydd på platser som skolor och arbetsplatser likväl som det finns tvål och toalettpapper, säger Amanda Mattsson till SVT Örebro. Det berör halva befolkningen och ska vara en självklarhet.

”Byggarbetsplatser ligger inte alltid centralt”

Hon får medhåll av arbetschefen på Peab i Örebro Camilla Hartman Frilander i ett pressmeddelande:

Jag, liksom säkert många andra, har någon gång råkat ut för att ha glömt mensskydd när jag som bäst behöver det. Byggarbetsplatser ligger inte alltid centralt på våra orter vilket också gör att det kan vara svårt att hinna iväg på rasten för att handla om man glömt skydd. Dessutom är det ju ingen som tar med sig eget toalettpapper när de ska besöka en arbetsplats, det borde vara samma sak med mensskydd”

För användarna är mensskydden gratis men företagen som väljer att sätta upp automaterna får betala för att de fylls på regelbundet.

Hör Amanda Mattsson och Lova Svensson berätta mer om sin uppfinning i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.