Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
MP:s förslag: Inför gratis mensskydd i Örebro kommun Foto: Jessica Gow/TT

MP:s förslag: Inför gratis mensskydd i Örebro kommun

Publicerad

Miljöpartiet i Örebro vill att kommunen inför gratis mensskydd i skolan och på kommunens arbetsplatser. Idag lämnade partiet därför in ett förslag om att kostnaden för införandet ska utredas av kommunen.

Frågan om gratis mensskydd är långt ifrån ny. Däremot fortfarande högst levande. Bara de senaste dagarna har motioner lämnats in i Helsingborg och i Lund om kostnadsfria mensskydd. Och idag lämnade alltså Miljöpartiet i Örebro in sitt förslag.

– Det första vi tänker oss är att skolorna och kommunens arbetsplatser får gratis mensskydd. Men vi vill också se över andra verksamheter inom kommunen som skulle kunna erbjuda gratis mensskydd; till exempel bibliotek, kulturskolan, socialtjänstens kontor och familjecentraler, säger Katarina Folkeson (MP), kommunalråd i Örebro.

Utreda kostnaden

För Miljöpartiet är det en jämställdhetsfråga att införa gratis mensskydd, eftersom det är en kostnad som bara kvinnor bär. Men om det införs så är det förenat med en prislapp för kommunen och det är den summan Miljöpartiet nu vill ska utredas.

Svar på om förslaget går vidare eller inte lär dock dröja.

– Motioner ska besvaras inom ett år, men jag hoppas att det går snabbare än så, säger Folkeson (MP).

• Att programområde barn och utbildning ges i uppdrag att utreda kostnader för kostnadsfria mensskydd i skolan.

• Att kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda kostnader för att införa kostnadsfria mensskydd på kommunens egna arbetsplatser.

• Att kommunstyrelsen ser över vilka övriga förvaltningar där det kan vara aktuellt att införa kostnadsfria mensskydd samt att kostnader för detta utreds.

Hur mycket det kostar att ha mens beror på flera faktorer: När den startar, när den slutar, hur många år man har mens, hur mycket man blöder och vilka mensskydd som finns tillgängliga.

Om man tar ett exempel med en flicka som får sin första mens när hon är 12, vilket är vanligt idag och sedan har mens i 40 år framöver håller man sig till ett genomsnitt enligt 1177.se.

Ett paket bindor som går att köpa i en vanlig mataffär innehåller ca 10-16 bindor och kostar ca 25 kronor. Lägg sedan till ett paket tamponger för samma summa och samma innehåll.

Vi räknar med ett styckpris på 2 kronor, det vill säga totalt 4 kronor för både tampong och binda.

Vi räknar också med att mensen pågår i 4 dagar och kräver 5 byten per dygn:

4 x 4 x 5 = 80 kronor/månad

80 x 12 x 40 = 38 400 på en livstid

Till detta får man lägga kostnader för att tvätta extra, värktabletter, eventuell frånvaro från arbete och skola och för att ha olika mensskydd hemma för olika faser av mensen. Och än en gång – det är stor variation i både priser i butik och hur ofta man får mens eller behöver byta skydd.

Det finns uträkningar på att den som hamnar i taket slutar på 70 000 kronor på en livstid.

Ett sätt att få ner kostnaden kan vara att använda t ex menskopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer