Överläkaren Ann-Christine Nilsson, berättar att om ens partner har förkylningssymptom så får personen inte närvara på förlossningen. Foto: Emil Nylén Danielsso/SVT

Gravida uppmanas att isolera sig från vecka 36

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har mödrahälsovården gjort flera förändringar för att minska risken för smittspridning, till exempel så får inte partnern vara med vare sig på barnmorskemottagningen eller på specialistmödravården. Dessutom så uppmanas gravida i Örebro län att sitta i karantän de fyra sista veckorna i graviditeten.

– Man kan ta ut föräldrapenning från två månader innan förlossning och vi rekommenderar att man gör det, säger Ann-Christine Nilsson, mödrahälsovårdsöverläkare och överläkare vid kvinnokliniken.

Enligt Försäkringskassan så gäller inte försörjningen för den andra partnern, utan det är endast den som är gravid som kan ta ut föräldrapenning 60 dagar före beräknad förlossning.

Coronaviruset i Örebro län

– Den andre partnern kan ta ut föräldrapenning efter att barnet har fötts, säger Stefan Forsberg, verksamhetsområdeschef avdelningen Barn och familj vid Försäkringskassan.

I klippet ovan berättar överläkaren Ann-Christine Nilsson mer om förändringarna kring förlossningsdagen och vilka som får närvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet