En av de välta gravstenarna på Almby kyrkogård. Foto: Joakim Lybeck/SVT

Gravstenar välta på Almby kyrkogård – två nätter i rad

Uppdaterad
Publicerad

Under två nätter i rad, den senaste mellan onsdag och torsdag, har någon eller några vält gravstenar på Almby kyrkogård i Örebro.

Enligt polisens presstalesperson Stefan Dangardt har händelserna rubriceras som skadegörelse, men ärendet är redan nedlagt.

– Det inleds ingen förundersökning eftersom det inte finns några för oss kända vittnen eller andra spår att gå på, men skulle det komma in uppgifter i det här ärendet är det inga problem att öppna upp det igen, säger Stefan Dangardt.

De anhöriga som drabbas

Sammanlagt sju gravstenar har vandaliserats, varav fyra så allvarligt att större reparationer krävs. Per Gustafsson, som är chef på kyrkogårdsförvaltningen, menar att vandaliseringen är väldigt tråkig för kyrkogården, men framhåller att det är de anhöriga som drabbats hårdast.

– Vi kommer att ta kontakt med dem och informera om vad som hänt, och vad vi kan göra för att tillse att gravarna blir i det skick som de varit tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.