Internationellt besök på filmfestivalen i Örebro

Publicerad

I dag avslutas Peace and Love Film Festival i Örebro. Bland de internationella gäster som närvarat under veckan finns bland andra regissören Peter Greenaway.

Ett 40-tal filmer har visats under veckan, bland annat Greenaways senaste: Eisenstein in Guanajuato. Filmen visades första gången på filmfestivalen i Berlin, och handlar om den ryske regissören och filmteoretikern Sergej Eisenstein. Huvudrollen spelas av svenskfinske Elmer Bäck.

– Jag ville komma ifrån de vanliga bildsatta biografierna som försöker ge en övergripande bild, vilket förmodligen är omöjligt. Kan man pressa in ett helt liv i en film? frågar sig Peter Greenaway, som fick sin första kontakt med Pansarkryssaren Potemkin-regissören under sin tid på konstskola på 60-talet.

– När jag frågade runt för att se om folk kände till Eisenstein sa de: ”Menar du inte Einstein?”, för ingen visste vem han var, säger Greenaway.

Eisenstein in Guanajuato är den första filmen i en tänkt trilogi om filmskaparen, och Peter Greenaway söker nu finansiering från finskt håll för att kunna påbörja de resterande två filmerna.

”Säger något om oss alla”

En annan internationell gäst är skådespelerskan Dana Gourrier, som spelade köksan Cora i Quentin Tarantinos Django Unchained, och som har en roll i Tarantinos nya The Hateful Eight. Hon har under veckan hållit en masterclass i skådespeleri, men främst är hon i Örebro som domare. På festivalen tävlar nämligen 17 kortfilmer och åtta långfilmer från 14 olika länder om 25 000 kronor, och Dana är en av tre jurymedlemmar, och den enda som inte kommer från Sverige.

– Jag oroade mig för att jag kanske skulle ha en för amerikansk åsikt om saker och ting. Men jag är glad att säga att vi har varit överens hela tiden. Jag tror det säger något om vad som finns inom oss alla, nämligen den mänskliga instinkten, säger Dana Gourrier.

Handplockade filmer med budskap

Alla filmer som visas under veckan är handplockade av festivalens programdirektör Shumaï Chou. Hon har sett ett tusental filmer på festivaler runt om i världen, för att kunna koka ner det till de bästa av de bästa – och visa dem i Örebro.

Så vad krävs av en film för att den ska hamna på den här festivalen?

– Om man har ett freds- eller kärleksbudskap så har man självklart en god chans. Vi vill visa människor riktigt historieberättande, inte bara underhållning, säger Shumaï Chou.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer