Det blir 12:e fredagen som det strejkas för klimatet utanför rådhuset i Örebro. Foto: SVT

Allt fler strejkar för klimatets skull

Uppdaterad
Publicerad

Bara en vecka kvar till FN:s stora klimatmöte – då passar människor runt om i hela landet på att strejka för klimatet. Så även i Örebro.

Efter att 15-åriga Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen en fredag i augusti innan valet och strejkade för klimatet har fler tagit efter.

Cia Hessel och Katarina Strandahl tog trenden till Örebro och har ordnat manifestationer för klimatet tidigare – elva gånger tidigare.

Dags att samlas fler

Idag, fredagen den 30 november, får de sällskap av likasinnade som kommer att ställa sig utanför stadshus och kommunhus i 100 kommuner i landet.

– När man känner att man gjort allt i sin vardag för att leva så klimat-och miljövänligt som möjligt men ändå känner sig ensam då är det dags att samlas fler och vända sig till sina politiker, säger Katarina Strandahl.

En vecka kvar till klimatmötet

Men det är inte bara här i Sverige som det strejkas för klimatets skull

– I Australien är det många ungdomar som strejkar men även i Finland, Tyskland, Italien, Storbritannien och USA, så det här är en stor rörelse.

Och att så många väljer att göra det nu har en logisk förklaring.

– Det är bara en vecka kvar till FN:s klimatmöte i Polen: COP 24, avslutar Katarina Strandahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.