”Gryningspyromanen” klippte av sig fotbojan under natten mot tisdagen. Nu eftersöks han av polisen i Örebro. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Gryningspyromanen jagas av polisen i Örebro – har klippt av sig fotbojan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsnatten har den så kallade gryningspyromanen klippt av sig fotbojan. Han eftersöks nu av polisen i Örebro.

Den senaste GPS-positionen från gryningspyromanens fotboja är från närheten av friluftsområdet Oset i Örebro klockan 21 i måndags kväll.

Kontakten med fotbojan bröts klockan 02.30 under natten mot i tisdagen. Kriminalvården begärde då hjälp från polisen att eftersöka mannen.

Gryningspyromanen

– Vi kan bekräfta att det finns en handräckningsbegäran till polisen i Örebro om personen i fråga. Hur vi arbetar kan vi inte kommentera, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på polisen.

Häktades nyligen för olaga hot

Gryningspyromanen har avtjänat sitt senaste fängelsestraff för att ha anlagt en brand vid socialförvaltningens kontor i Köping i december 2017. Han är villkorligt frigiven sedan i våras och övervakas med fotboja. Efter att mannen blev frigiven har han varit bosatt i Örebro.

I september häktades Gryningspyromanen misstänkt för grovt hot mot tjänsteman. I ett brev som han skickat till en polischef i Örebro stod det bland annat att han ”utstuderat och systematiskt skulle avrätta 12 slumpmässigt utvalda personer”. Förundersökningen lades senare ner och enligt polisen utgör mannen ingen fara för allmänheten.

– Medborgarna kan känna sig trygga med att vi arbetar med det här, säger Diana Qudhaib.

Dömdes för flera bränder i Ystad

Mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gryningspyromanen

Mer i ämnet