Nora Andersson från Västerås tog sig till kvartsfinal i grenen freestyle.

Guldregn över Sverige på disco-VM

Uppdaterad
Publicerad

– Det har varit en succé för svensk del, både sett till antal dansare och resultat. Så säger arrangören Maud Säborg när VM i discodans avslutas i Örebro idag.

Det är första gången på 20 år som världsmästerskapet i discodans arrangeras i Sverige. Totalt har 1.500 dansare från 18 länder deltagit, varav 220 landslagsdansare från Sverige. Och resultaten för svensk del har varit goda.

– Det har aldrig gått såhär bra. Vi har ett jättestarkt landslag. Hittills har Sverige tagit åtta medaljer, säger Maud Säborg som arrangerar tävlingen på Idrottshuset tillsammans med Knut Säborg.

Lång planering

Det är första gången Maud och Knut Säborg arrangerar VM, men de har flera EM och nordiska mästerskap på meritlistan. VM-tävlingarna drog igång i onsdags, men förberedelserna har pågått betydligt längre än så.

– Det ligger ett års planerande bakom. Det är en helt annan sak än att arrangera rikstävlingar, bland annat måste vi ordna visum till de internationella dansarna, säger Maud Säborg.

Välbehövlig vila

I dag, VM-tävlingens sista dag, avgörs finalerna i formation och sedan väntar välbehövlig vila för arrangörer och funktionärer.

– Nu börjar man bli lite mör, men det är så himla roligt. I morgon är det höstlov, men sedan kör vi på som vanligt på dansstudion igen, säger Maud Säborg.

Svenska medaljer

Guld:

Amie Vestholm, Västerås – solo children female

Jennifer Wallén, Stockholm – solo junior female

Samuel Lejon och Linn Skoglund, Västerås – duo junior

Superkidz, Västerås – smallgroup children

Mix, Stockholm – smallgroup junior

Silver:

Amie Vestholm och Elenora Robson, Västerås – duo children

Jennifer och Stephaie Wallén, Stockholm – duo junior

Brons:

Just do it, Hallsberg – smallgroup adult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.