Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petra Strömgren Fredin, ordförande Vision Region Örebro län, berätta om läget för tandsköterskorna. Foto: TT/SVT

Hälften av tandsköterskorna i Örebro län ångrar sitt yrkesval

Publicerad

Det råder stort brist på tandsköterskor i länet, liksom i hela landet. Läget beskrivs som kritiskt eftersom 49 procent av länets tandsköterskor i en stor enkät uppger att de ångrar sitt yrkesval.

Tandsköterskorna ångrar sitt val av yrke på grund av flera faktorer. Det som ligger i topp är lön och arbetsmiljön. Grundlönen för en ny tandsköterska ligger på 22 700 kronor och för att behålla tandsköterskorna måste lägstalönen höjas, menar Petra Strömgren Fredin, ordförande för Vision Region Örebro län.

”Inte förvånad”

– Jag är inte förvånad, det som sticker ut är lönen och den är man jättemissnöjd med. Arbetsmiljön ligger som nummer två. Det är mycket stress och hög arbetsbelastning. Jag tycker arbetsgivaren har förståelse för det, men vi behöver hjälp från politikerna, säger hon.

Hör Petra Strömgren Fredin, ordförande Vision Region Örebro län berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.