Arkivbild. Foto: Johannes Weckström / SVT

Munksjö Aspa Bruk får böter – förvarat kemikalier nära dricksvatten

Publicerad

Massafabriken Munksjö Aspa bruk som ligger intill Vättern i Askersunds kommun ska böta 100 000 kronor efter att de förvarat kemikalier i anslutning till en vattentäkt inom Vätterns vattenskyddsområde.

Därför har Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beslutat att företaget ska betala böter på 100 000 kronor. Företaget har i och med detta begått brott mot miljöbalkens straffbestämmelser när de bröt mot miljöskyddande villkor, menar åklagaren.

– Jag har beslutat om strafföreläggande eftersom bolaget begått ett brott genom att bryta mot ett miljöskyddande villkor i sitt miljötillstånd. Att bryta mot villkor för verksamhetens bedrivande är alltså ett brott mot straffbestämmelserna i Miljöbalken, säger kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin.

Hon fortsätter:

– Eftersom bolaget gått med på att mottaga ett strafföreläggande och att betala böter väcks inte åtal vilket annars skulle ha skett.

Förebyggande

– Det har inte läckt ut någonting. Men det har funnits risk för det och därför är platsen är olämplig, säger Dan Björk, miljöchef på Aspa Bruk.

Det ska handla om att företaget förvarat kemikalier i anslutning till ett vattenskyddsområde för dricksvatten. Ammoniumsulfat och spillolja har lagrats på en genomsläpplig yta, utan att samla upp och ta hand om eventuellt spill.

Aspa har bedrivit sin verksamhet på platsen enligt ett tillstånd från miljödomstolen. Men nu har länsstyrelsen i Örebro bedömt att de brutit mot villkoren i tillståndet med sin lagring av kemikalierna och lagt ett förbud om förvaring på platsen.

– Vi har flyttat förvaringen nu och väntas betala böterna, säger Björk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer