Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Hallsberg toppar hyreshöjningarna i allmännyttan

Uppdaterad
Publicerad

2022 års hyreshöjningar för boende i Hallbo slutar på 2,2 procent. I Hallsbergs andra allmännyttiga Hallsbergs Bostads AB, höjs hyrorna med 2 % från den 1 januari. Det är hittills den största höjningen i länet.

I genomsnitt har hyrorna för de kommunala bostadsbolagen i Hallsberg de senaste åren ökat med 1,5 procent.

Höga omkostnader

Att årets höjning som träder i kraft 1 februari slutar betydligt högre beror enligt Hallbos fastighetschef Rikard Bergström på ökade omkostnader.

– Vi har en sjuprocentig ökning på VA-taxor och det är ju allmänt känt att elpriset ligger högt, säger han till SVT Örebro. Sen har ju renoveringskostnaderna ökat och där har vi ett stort behov i våra fastigheter.

Har inget med dyr renovering att göra

Hyreshöjningen ska inte höra ihop med bolagets omfattande renovering av fastigheterna på Regnbågen som sammanlagt ska sluta på en kvarts miljard.

– Nej det gör den inte. I nuläget försöker vi skära ner på reparationskontot men genomföra de planerade renoveringar som vi har.

Framtiden oklar

Och hur det blir i framtiden med hyreshöjningar kan han inte sia om.

– Det beror helt på vilka kostnadsökningar vi slås av. Personalkostnader och löner är ju sådant vi inte vet något om idag.

Örebro
ÖrebroBostäder höjer hyrorna med 1,9 procent från och med 1 januari.  Undantag görs dock för ca 600 bostäder där uppvärmningen inte ingår i hyran. Dessa höjs istället med 1,4 procent.

Askersund
Askersundsbostäder
höjer hyrorna med 1,33 % från och med den 1 januari 2022

Degerfors
Hyrorna i Degerforsbyggen kommer att höjas med 1,5 % från och med den 1 januari.

Kumla
Hyrorna i KumlaBostäder kommer att höjas med 1,5 % från och med den 1 januari 2022. Det är tredje året i rad som hyreshöjningen landar på 1,5 %.

Hallsberg
Hallbo
höjer hyrorna med 2,2 % från och med 1 februari. I Hallsbergs Bostadsbolag AB blir höjningen 2 % från och med 1 januari.

Laxå
Laxåhem
höjer hyrorna med 1,95 procent från och med den 1januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer