Fredrik Nordvall, förvaltningschef i Hallsberg och glad efter oväntad respons Foto: SVT

Hallsbergs kommun hyllas för nedlagt nyårsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Det som kunde ha slutat med ramaskri blev istället en hyllningskör till Hallsbergs kommun. Beslutet att ställa in årets nyårsfirande av miljöskäl har hyllats i sociala medier av både ortsbor och andra som vill se att deras kommun nu tar efter.

Fredrik Nordvall är på tisdagen en förvånad förvaltningschef i Hallsbergs kommun. Efter att beslutet att lägga ner årets nyårsfirande och raketuppskjutning hade han visserligen förväntat sig reaktioner.

Hade väntat sig reaktioner

Men inte alls de reaktioner som dykt upp i SVT Örebro Nyheters sociala medier där kommunen nu får ta emot övervägande delen kärlek för sitt initiativ.

– Jag var inte riktigt beredd om jag ska vara ärlig, säger han. Visst hade jag förväntat mig reaktioner men kanske att det skulle vara fler negativa än positiva. Det brukar dessutom vara kritikerna som hörs mest även om de inte är flest.

Till för medborgarna

Men ros eller ris – kommunledningen står för beslutet.

– Numer försöker vi alltid ta större miljöansvar men också se vad folk efterfrågar. Vi är ju till för medborgarna.

Liverapportering bland medborgarna

När SVT under tisdagen genomför sin landsomfattande liverapportering om svenskarnas miljövanor framkommer det också att flera av de Hallsbergsbor vi pratar med har ändrat sitt eget beteende efter alla larm kring miljö och klimat.

– Jag sopsorterar och här i Hallsberg är det viktigt att välja rätt påse, säger Josefine Larsland. På jobbet städar vi inte längre med kemikalier utan använder vatten.

Casper Westman kommer från en familj där man gillar att vara ute i naturen.

– Jag försöker cykla eller ta buss eller tåg dit jag ska, säger han. Miljöfrågan är någon vi diskuterar ofta i familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.