Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Claesson kommentera situationen. Foto: SVT

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Örebro: Finns risk att operationer skjuts upp

Publicerad

Övertidsblockaden inom vården är ett faktum. Inom Region Örebro län har man planerat för att hålla igång och klara patientsäkerheten med de ändrade förutsättningarna.

– Vi hoppas att man som patient inte ska märka så mycket, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ändrade scheman och förskjuten arbetstid finns bland åtgärderna som kommer påverka chefer och medarbetare till följd av övertidsblockaden. Men som patient hoppas hälso- och sjukvårdsdirektören att man inte ska märka så mycket.

– Vi jobbar väldigt hårt på att säkerställa patientsäkerheten och har möjlighet att tillsammans med Vårdförbundet se till att skyddsarbete görs, om den är hotad. Till en början hoppas vi att man märker väldigt lite. Man ska komma till vården som vanligt, säger Jonas Claesson.

Planerad vård kan drabbas

En följd när risken för övertid ska minska blir tajtare tidsramar vid planering av operationer. För patienter kan det innebära att en operationstid blir förskjuten.

– Det finns en sådan risk. Ju längre konflikten pågår desto större blir den risken, säger Jonas Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.