Hans Harnisch håller i grunden till en gruvlave, en av många modeller som han byggt för att rekonstruera ett av Kopparbergs gruvfält. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Han bygger upp en försvunnen värld

Publicerad

Mängder av gruvor i Bergslagen konkurrerades ut under 1900-talet.

Idag är det få som minns hur det såg ut kring gruvorna.

Men i Kopparberg håller ett av de glömda gruvfälten på att växa fram igen – i miniformat.

Han har aldrig sett det med egna ögon.

Ändå vet Hans Harnisch i detalj hur det såg ut på det gruvfält i Kaveltorp i Kopparberg som slog igen för gott 1971.

– Det är precis som om jag har bott där någon gång. Det känns som om det är mitt hem, säger han.

I över 15 år har han ägnat all fritid åt att ta reda på allt om det bortglömda gruvfältet. Han har besökt fältet hundratals gånger och mätt upp gamla husgrunder. Mycket fakta har han också hittat i gamla böcker och i arkiv.

Kaveltorp då: ett fält med mängder av gruvor som låg tätt inpå varandra. Foto: J von Montgomery/Tekniska museets samlingar

Tolv kvadratmeter modell

Nu håller resultatet av alla efterforskningar på att växa fram.

För Hans Harnisch har tidigare byggt stora modelljärnvägar. Nu använder han sig av sina erfarenheter som modellbyggare för att återskapa alla byggnader i hela området i skala 1:87. Nästan allt byggs för hand, del för del.

En tolv kvadratmeter stor yta i ett av hembygdsföreningens hus har fyllts av de små byggnaderna. Runt om finns en stor samling med unika föremål och handlingar från gruvfältet. En del har donerats till det lilla museet medan vissa prylar är resultatet av år av sökande på bland annat auktioner

– Det är ju så intressant att man blir alldeles ifrån sig, säger Hans Harnisch.

Kaveltorpsfältet nu: byggnaderna är borta och många av de gamla gruvgångarna har rasat in. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kommer inte att få se den helt klar

Det har varit ett tidskrävande arbete att få fram alla fakta och han har insett att han aldrig kommer att få se modellen bli helt klar. Hjärtat har blivit svagt med åren och påmint om att livet inte är hur långt som helst.

Så han har prioriterat att få husen på rätt plats i modellen – och nu finns de viktigaste byggnaderna där de ska.

– Det är jätteskönt att få det här gjort. Nu räcker inte mitt liv till för att göra färdigt det här. Det är tråkigt. Men jag försöker bygga så mycket som möjligt halvfärdigt så att någon annan kan ta över. Och historien finns ju, så det behöver ingen bry sig om. Det är bara att bygga på, säger Hans Harnisch med ett leende.

Alla modellerna är byggda i exakt skala efter gamla ritningar och fotografier. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.