Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mottagaren av det allra första Karlslundsstipendiet, författaren Clas Thor (mitten) omgiven Karlslunds hembygdsförenings ordförande Lars Ståhlberg och informationsansvarige Oscar Jacobsson. Foto: Johannes Weckström /SVT

Han fick ta emot nyinstiftat pris – delades ut på hembygdsgårdens dag

Publicerad

På söndagen firades hembygdsgårdens dag runt om i landet. Mitt under straffläggningarna i fotbolls-VM på andra sidan jorden delades ett nyinstiftat stipendium ut av Karlslunds hembygdsförening i Örebro.

Den första att få priset var örebroförfattaren Clas Thor, som bott här i många år och som tidigt samlade in arbetarhistorier. Det snart efter att han bosatte sig i kvarnbostaden 1979. Sedan dess har det blivit 70-talet böcker, varav flera handlar om närområdet, vilket han nu uppmärksammas för av föreningen.

– Det är en stor ära. För mig har det här handlat om att erövra historien. Dels Karlslunds historia, men även som viktig del av Örebros historia, säger Clas Thor.

Hertig Karl på bron

Priset tog han emot vid byggnaden Långkatekesen, hembygdsgården med anor från 1700-talet.

– Det är här ett av de äldsta bevarade husen i Örebro. Och här nere på bron har hertig Karl stått en gång under sina inspektioner. Karlslund har ju varit en kungsladugård och försörjt slottet. Så här finns väldigt mycket historia med centrum och periferi.

Prissumman är på 10 000 kronor.

Hör mer om Karlslundsstipendiet i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.