Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen, om det misstänkta föremålet. Foto: SVT

Han hittade misstänkta föremålet i Örebro – satt fasttejpat på en cykel

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsmorgonen hittades ett misstänkt föremål i centrala Örebro. Platsen spärrades av och två lägenheter utrymdes. Föremålet var ordentligt fasttejpad vid framgaffeln på en cykel på en innergård, berättar en man som säger sig vara den som slog larm till polisen.

– Jag blev rädd, säger han.

Mannen, som vill vara anonym, berättar att han blev orolig och snabbt lämnade platsen. Av en slump sprang han på en polis precis efter fyndet och polisen följde sedan med honom tillbaka.

– Polisen tog det på stort allvar direkt, säger han.

”Jag är lite observant”

Mannen säger vidare att det syntes tydligt att någon ägnat stor möda åt att tejpa fast föremålet som han beskriver som en kartong. Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen, bekräftar att föremålet hittades på en cykel.

Även om lördagens händelse, där ett annat misstänkt föremål hittades i Örebro, fanns färskt i minnet tror mannen att han hade reagerat.

– Jag är lite observant och det här stack ut så pass mycket att jag reagerade, säger han. 

Nationella bombskyddet hanterade det misstänkta föremålet i centrala Örebro som visade sig inte vara någon sprängladdning. Avspärrningarna hävdes vid 13-tiden.

Påse brann

Strax innan avspärrningarna hävdes började en påse brinna som personal på nationella bombskyddet lyfte ur deras bil. Om det var en kontrollerad eldning eller inte kan inte Lars Hedelin, presstalesperson på polisen svara på.

– Bara för att ett föremål inte är explosivt så betyder inte det att det inte är farligt, det kan fortfarande finnas ämnen eller liknande som kan börja brinna, säger Lars Hedelin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Nationella bombskyddet anlända till platsen. Foto: SVT

Andra fallet

Under lördagseftermiddagen var även ett område i Sörbyängen i Örebro avspärrat efter att ett okänt föremål hittats. Ett 50-tal boende fick evakueras från sina bostäder – bland annat med skylift.

Under kvällen kom Nationella bombskyddet till platsen och avspärrningarna kunde senare hävas.

Det föremålet innehöll inget sprängmedel eller någon annan farlig komponent, enligt polisen.

Ser ni något samband mellan dagens och gårdagens händelse?

– Det är lite för tidigt att säga, säger Lars Hedelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.