I våras började den pensionerade biologiläraren Arne Holmer fotografera det skräp han såg när han var ute i skogen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Han fotar allt skräp han hittar i naturen

Uppdaterad
Publicerad

En övergiven soffa.

Dumpade bildäck.

Eller en stor hög med ölburkar.

– Man sköter sig själv och skiter i andra, helt enkelt. Och då blir det skräp i markerna, säger Arne Holmer som fotograferar alla sopor han ser i naturen.

I våras började den pensionerade biologiläraren Arne Holmer fotografera det skräp han såg när han var ute i skogen.

Tidigare har han mest fotograferat blommor, men nu det istället blivit många bilder på slängda saker i naturen i hans hemtrakter runt Pålsboda utanför Hallsberg. För på plats efter plats hittar han högar med dumpat skräp.

OLAGLIG SOPDUMPNING

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det är inte bara estetiskt otrevligt och fult, utan det skadar ju djur och människor också, säger Arne Holmer.

Till varje bild skriver han noggrant upp exakt var den är tagen. Förhoppningen är att bilderna ska kunna få markägare, kommun och Trafikverket att städa bort skräpet. För annars kommer det att finnas kvar under mycket lång tid.

– Det tar ju decennier innan det försvinner ur markerna, säger Arne Holmer.

Här är några av Arnes bilder från i år

En gång fanns soffan och sängen i ett hem. Nu ligger de istället i en skogskant utanför Pålsboda. Foto: Arne Holmer
Ibland är det tunga saker som hamnar i naturen, som den här metallhögen. Foto: Arne Holmer
En hopfälld stol och välfyllda sopsäckar ligger i ett buskage. Foto: Arne Holmer
Den här lådan låg dumpad med annat skräp vid sidan av en väg. Men en tid senare såg allt helt annorlunda ut... Foto: Arne Holmer
För när gräset har klippts längs vägkanten har lådan och det andra slängda skräpet hackats sönder. Bitar av plast, glas och metall ligger spridda i gräset. Foto: Arne Holmer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OLAGLIG SOPDUMPNING

Mer i ämnet