Återbrukskvällarna på Erikshjälpen i Örebro är slutsålda med väntelista – varenda kväll. Foto: SVT

Handarbete i en digital tid – boost för hälsan och självförtroendet

Publicerad

Vi blir mindre stressade, mer fokuserade och får bättre självförtroende. I en tid av digitala lösningar har handarbete och hantverk en viktig roll. Använder man dessutom återbrukade material är succén ett faktum.

Utsålt på kort tid och flera på väntelistan – när studieförbundet Bilda ordnar återbrukskvällar på Erikshjälpens second hand-butik i Örebro är intresset, minst sagt, stort.

Ser sällan en färdig produkt på arbetet

Kanske beror det på att det fortfarande är ”inne” med återbruk och att göra nya saker av gamla. Men Lotta Pettersson som är den som leder verksamheten ser fler anledningar.

– Man lockas hit av tanken på miljön och återbruk men väl här är det sociala som blir det viktiga. Och att få göra saker efter eget huvud från ax till limpa. Idag är många bara en kugge i ett större maskineri på sina arbeten. Det är sällan som man får se en färdig produkt eller ett färdigt resultat.

Främjar vår mentala hälsa

Dessutom finns studier som visar att hantverk och handarbete gör att vi blir mindre stressade, mer närvarande i nuet och vår mentala hälsa främjas.

Det gäller även aktiviteter som att snickra och pyssla hemma och att läsa.

Fri tillgång på textilier

Det tio deltagarna på återbrukskvällen får fri tillgång till textilier och kläder som inte går att sälja i butiken eller skänka vidare. Under diskussioner och skratt rotas det och jämförs.

Ett par jeans räcker till flera grytvantar eller förkläden. En otäck gammal tröja visar sig ha jättefina knappar till en kudde.

Med Lottas hjälp blir det snart fart på symaskinerna och pratet stannar av.

– Många går in i ett slags ”flow” där man blir helt fokuserad på det man gör, men också på att lösa problem som dyker upp, konstaterar Lotta Pettersson. Att öva på att göra saker själv är bra av många skäl inte minst för att det är en riktig boost för självförtroendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.