Tusentals kvinnor i ”pussyhats” manifesterade på kvinnodagen 2017 på Stockholms central. Foto: SVT

När handarbete blir uppror och politik

Publicerad

Glöm det där med att handarbete och hantverk bara är för gamla tanter och gubbar. Det finns gott om exempel på när man tagit till stickningen eller broderiet för att protestera och väcka uppmärksamhet.

Samlingsordet är craftivism eller gerillaslöjd men metoderna är många. Här är några exempel:

Pussyhats

Det började med ett sexistiskt uttalande av Donald Trump som fälldes 2005, men blev känt senare, då han hävdade att det vara var att ta kvinnor i skrevet (”grab them by the pussy”).

Pussyhats blev symbolen för kvinnorörelsen i flera länder. Foto: Jessica Gow / TT

Det ledde till en massiv men fredlig proteströrelse i USA där symbolen blev en rosa stickad mössa med öron, efter som ordet ”pussy” också kan betyda katt på engelska.

Det hela spred sig och på internationella kvinnodagen 2017 fylldes Stockholms central av tusentals kvinnor i rosa mössor som manifesterades för kvinnors rättigheter.

Garngraffiti/Stickgraffiti

Träd, räcken eller varför inte statyer, i perioder har stickade alster tråcklats fast på de mest oväntade ställen på offentliga platser. Ibland bara för att ifrågasätta vem som äger det offentliga rummet.

Utanför militärmuseum i Dresden stickade konstnärskollektivet Louisen Kombi Näht 2013 in en stridsvagn som en symbol för fred.

Som en symbol för fred stickade konstnärerna in en stridsvagn utanför militärmuseum i Dresden 2013. Foto: TT Bild

Även om många uppskattar den här formen av protest är den olaglig men betraktas som en mindre brott eftersom den går fort att ta bort.

Broderiaktivism

Sjukskrivna Maja Delborn gjorde det i rena ilskan, sjuksköterskan Åsa Weiland älskar att göra det och konstnärerna bakom Fuldesign ser till att du kan göra det själv: Brodera bonader med både fula ord och arga kommentarer.

Och visst finns det en spännande motsättning i att se svordomar i korsstygn?

Hönsestrik

Dansk rörelse som startade på 70-talet. Hönsestrik gör uppror mot mönster och normer, både inom stickkonsten och utanför. Starka färger, politiska symboler och anarkistiska slagord – allt är tillåtet i hönsestrik som nyligen fått ett uppsving.

Det finns också en mängd projekt som använder handarbete för att hjälpa. Här hittar du några:

Knit for peace starade som ett projekt i Rwanda och Indien där kvinnor från rivaliserande religiösa stammar, Hutu och Tutsi i Rwanda och Muslimer och hinduer i Indien, samlades för att sticka kläder till föräldralösa gatubarn. Sedan dess har stiftelsen ordnat flera liknande hjälparbeten.

Hjälpstickan samlar in stickade plagg till hemlösa på flera ställen i landet. Hit kan du också skänka garn om du inte vill sticka själv. Hjälpstickan tar bara emot hemstickade plagg, inte köpta.

Svenska kyrkan i Kumla är en av flera som tillverkar och skickar babypaket till katastrofområden och flyktingläger. Varje paket innehåller en filt, några tygblöjor, kläder, tvål och tvättlappar.

Nätverket prematurbarn syr kläder åt för tidigt födda barn. De samlar in på flera håll i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.